keratin-lovro-sprajc_oblik-lica-frizura

Koja je najbolja frizura za tvoj oblik lica?

Često čujete o obliku lica kad su u pitanju razgovori o šminkanju, konturiranju i isticanju, ali to može doći u obzir i  prilikom izbora frizure i stila koji želite nositi. Naravno, svatko s bilo kojim oblikom lica može nositi bilo koji stil kakav želi. Ali ako tražite koja frizura najbolje i najprirodnije pristaje vašem obliku lica, ne tražite dalje. 


Prilikom odabira frizure, svakako se trebate posavjetovati s vašim stilistom. Naravno osim tipa vaše kose o kojoj ovisi i sama forma i izvedba određene frizure, svakako napomenite i kakve navike imate, koliko vremena izdvajate za frizuru, što očekujete. Naravno, uz dobro ošišanu kosu, uvijek ćete imati frizuru kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona. Kako biste imali neke smjernice pri odabiru savršene frizure za vas, svakako je dobro istu prilagoditi vašim crtama lica, kako bi se istaknulo sve ono najbolje na vama i kako biste upotpunili vaš stil i izgled. 

Mnogi ljudi imaju izrazit oblik lica. Općenito su kategorizirani u šest oblika: okrugli, ovalni, četvrtasti, srcoliki, dijamantni i trapezoidni. Kako odrediti oblik lica? Jednostavno! Pogledajte se u zrcalo. Kako bi vam bilo jednostavnije i jasnije konturu vašeg lica možete iscrtati na zrcalu, primjerice ružom za usne. Nakon što ste odredili oblik lica pogledajte prijedloge i odvažite se na promjenu. 

keratin-lovro-sprajc_frizura_okruglo-lice

OKRUGLO LICE

Karakteristike: Osobe s okruglim oblikom lica imaju vrlo izražene kosti lica, široko i kratko čelo, kao i bradu. Dužina lica obično je približno jednaka njegovoj širini, a crte lica su pomalo zaobljene.

Tip frizure: Ono što želimo postići frizurom kod ovog tipa lica je njegovo vizualno izduživanje. Zbog toga, ovom obliku lica najviše odgovaraju asimetrične frizure te one kod kojih nepravilni pramenovi lagano prekrivaju lice.

Idealna dužina kose je malo ispod brade, što vizualno čini lice dužim. Ako radije birate dugu kosu, neka ona bude ošišana stepenasto, a možete eksperimentirati i s loknama različite dužine. Kratku kosu ošišajte tako da na vrhu bude duža, a sa strane kraća.

Ravnu, kao i kovrčavu kosu preporučuje se volumizirati pri tjemenu kako bi se lice vizualno izdužilo. Ovom tipu lica pristaju i šiške – asimetrične, duže ili kraće… U svakom će slučaju dobro uokviriti lice.

Zalizana kosa ili rep samo će još više istaknuti nedostatke, stoga biste ih trebali izbjegavati. Rep se može kombinirati sa šiškama ako je lagano opušten.

keratin-lovro-sprajc_frizura_ovalno-lice

OVALNO LICE

Karakteristike: Ovalno lice karakteriziraju visoko i usko čelo te zaobljena brada, koji su približno jednake širine. Jagodice su naglašene i obično malo šire od čela i brade.

Tip frizure: Ovalno lice je najsvestranije i pristaju mu gotovo sve frizure, bez obzira je li u pitanju duga, poluduga ili kratka kosa.

Kod ovog tipa lica možete eksperimentirati s raznim frizurama, no ne biste ga trebali skrivati šiškama ili pramenovima koji će ići uz lice. Radije se odlučite za podignute frizure, uz koje će ono više doći do izražaja.

Ako imate kovrčavu kosu, ona bi trebala biti stepenasto ošišana.

keratin-lovro-sprajc_frizura_cetvrtasto-lice

ČETVRTASTO LICE

Karakteristike: Četvrtasto lice imaju osobe kojima je dužina i širina lica gotovo ista, ali je vilica pravokutnog oblika. Širina čela i vilice također su približno jednake širine.

Tip frizure: Četvrtastom licu najviše odgovaraju slojevite frizure koje će ublažiti stroge crte lica. Jednako učinkovite su i kovrčave frizure te nejednaki, istanjeni krajevi kose. S frizurama možete eksperimentirati, no ne preporučuje se ravna kosa, koja je posvuda jednake dužine.

Šiške su odličan izbor ako su ošišane slojevito ili počešljane na stranu. Izbjegavajte guste, ravne šiške, kao i općenito stroge linije i geometrijske oblike frizura.

Idealna dužina kose je malo ispod brade, a kod nekih slojevitih frizura i iznad. Pazite da vam dužina kose ne bude u liniji brade.

keratin-lovro-sprajc_frizura_srcoliko-lice

SRCOLIKO LICE

Karakteristike: Ovaj tip lica karakteriziraju široko čelo i jagodice te sitna brada, čija linija uglavnom nije istaknuta.

Tip frizure: Frizura bi kod ovog tipa lica trebala bradu učiniti širijom i punom, a gornji dio lica užim. Ovo najlakše možete postići ukoliko se odlučite za kosu dužine do brade.

Bob frizure srednje dužine će vam izvrsno pristajati, isto kao i valovita kosa. Dobar izbor su i asimetrični rezovi te slojevite frizure.

Nastojite izbjegavati šiške, no ukoliko se ipak odlučite za njih, neka one obavezno budu počešljane na stranu i različite dužine. Također, ne preporučuju se zalizane frizure i kosa koja ističe gornji dio lica.

keratin-lovro-sprajc_frizura_dijamant-lice

DIJAMANTNO LICE

Karakteristike: Dijamantni tip lica prepoznajemo prema uskom čelu i uskoj vilici. Jagodice su uglavnom vrlo naglašene, a lice je u tom dijelu najšire.

Tip frizure: Kod dijamantnog oblika lica, frizurom bi vilicu i čelo trebali učiniti širima, kako bismo postigli ravnotežu s izraženim jagodicama.

S obzirom na to, kosa bi trebala biti punija na vrhu, razbarušena ili valovita. Dobro će vam pristajati i klasična bob frizura, a kosu možete slobodno staviti i iza uha  – naglašene jagodice su poželjne, stoga ih ne biste trebali skrivati.

Izbjegavajte sve frizure kraće od linije brade, kao i dugu ravnu kosu s razdjeljkom po sredini.

Lice koje ima oblik dijamanta prikladno je za razne varijante šiški, stoga slobodno možete eksperimentirati s njima.

keratin-lovro-sprajc_frizura_trapez-lice

TRAPEZIODNO LICE

Karakteristike: Ovaj oblik lica karakterizira malo čelo i masivna brada te masivne i  izražene jagodice. 

Tip frizure: Osnovni cilj je vizualno uskladiti lice te ga uz pomoć frizure učiniti užim u predjelu vilice, a širim u predjelu čela. Ovom tipu lica najviše odgovaraju kratke frizure koje će istaknuti čelo, oči i jagodice. No, duga i slojevita kosa, podijeljena po sredini također je dobar izbor.

Kod kraćih frizura najbolje bi bilo podignuti šiške, a kod poluduge i duge kose nastojite izbjeći ravno ošišane šiške, kako ne biste dodatno naglasili vilicu. Umjesto toga, šiške počešljajte u stranu i stanjite ih pri vrhovima, ili pokušajte s kosim šiškama.

Pripazite da dužina kose ne bude u liniji brade i izbjegavajte jednako ošišanu kosu.