keratin-lovro-sprajc_mit-o-sisanju1

Hoće li kosa brže rasti ako ju češće šišamo?

Mit da će kosa rasti brže ako je češće šišamo je upravo to — MIT. S druge strane, mit je i to da ako se ne šišamo, kosa neće rasti. Kosa mjesečno raste od 0.5 do 1.7 cm, i normalno je da nam ispadne do 100 dlaka kose svaki dan.


Dlake se sastoje od vode, masti, minerala, pigmenata — melanina (10-15%), i proteina — keratina (85-90%). Tri sloja čine dlaku: najdublji (središnji) dio, drugi (unutrašnji) dio koji je uglavnom protein, i treći, vanjski, dio koji čine rožnate ćelije koje štite unutrašnje slojeve. Upravo ovaj vanjski sloj se vremenom “rascvjeta”, ogoli unutrašnji sloj dlake, i nastaje ono što zovemo ispucanim vrhovima.

keratin-lovro-sprajc_mit-o-sisanju2

Zašto se onda šišamo?

Kosa puno brže puca nego što raste, i najviše puca pri dnu, gdje je najstarija i najtanja. Oštećenje se vrlo brzo širi prema drugim dijelovima dlake, ostavljajući središnji dio nezaštićen i izložen.

Obzirom da dlaka koja je ispucala pri vrhovima gubi svoju debljinu, elasticitet i boju, kosa tu djeluje mnogo rjeđe, slabije i “providno” nego zdrava kosa pri vrhu glave, pa se ponekad čini da “ne raste”. Još jedan razlog je što oštećeni vrhovi lagano pucaju i zbog toga kosa ne dobiva na dužini. Zapravo, svaka dlaka, neovisno od ostalih, prolazi kroz 4 faze rasta, koje ukupno traju otprilike 5 godina.

Šišanje kose ne utječe na ovaj proces.

keratin-lovro-sprajc_mit-o-sisanju3

Tretmani koji površinski zaglađuju oštećenu kosu su učinkoviti onoliko koliko dugo sastojci (najčešće silikoni), čiji je zadatak zaglađivanje, fizički stoje na dlaci, dakle, uglavnom do sljedećeg pranja.

U zavisnosti od stanja, vrste i njege kose, različiti su preporučeni intervali šišanja, od 4 tjedna za oštećenu kosu, do 14 tjedana za njegovanu, nebojanu, prirodno jaku kosu.

Idealno je ošišati svaki put pola od onoga koliko je kosa narasla od prethodnog šišanja.